Escrit per  Albert Giralt
Les espinilleres de la Formula 1

Arriba la fibra de carboni al futbol, l'aplicació d'aquest material en molts esports és un boom en l'última dècada: Ciclisme, Rem, Vela, Tennis, Esquaix, MotoGP i sobretot la Fórmula 1.

Aquest material és tota una revolució en tots els grans premis d'automobilisme, com va dir John Watson, pilot de Mclaren després d'un accident: "Si hagués tingut aquest accident en un habitacle tradicional d'alumini, imagino que hauria resultat ferit perquè l'alumini és molt menys resistent que el carboni". Veient els antecedents era solament qüestió de temps que aquest material arribés a l'esport més practicat a Catalunya, el futbol. Són les seves característiques les que avalen aquest accessori, obligatori per disputar un partit, les principals són: lleugeresa, menor gruix, major capacitat d'absorció d'impactes i la confecció a mida.

És la confecció a mesura i la major duresa davant qualsevol altre material les que avalen aquest producte per especialistes en medicina esportiva com el Dr. Vinya. Els futbolistes, sens dubte, són atrets per la possibilitat de personalitzar aquest accessori amb les seves fotografies, escuts, banderes, etc. Aliens a l’importància que té l'absorció d'un impacte frontal o fronto-lateral produït per una puntada o l'impacte amb tacs d'acer. En un estudi dut a terme per Robertson, GA publicat en el 2012 en la American Journal of Sports Medicine (AJSM) va relatar que la majoria de les fractures tibials es van produir amb els jugadors portant canyelleras, que no van suportar l'impacte. El punt d'impacte en la fractura va ser l’espinillera en el 62% dels casos, per la qual cosa es veu clarament que el material del que es fabriqui aquesta és fonamental per evitar la lesió.

Existeix una moda amb aquest producte però la fibra de carboni a arribat per quedar-se, el plàstic ha quedat obsolet en l'esport d’elit, pràcticament tots els accessoris estan composats per aquest nou material. Solament existeix un desavantatge enfront de les espinilleras actuals; el preu. La seva confecció és artesanal pels diferents artesans del gremi i estan fetes a mida, personalitzades manualment a petició de l'esportista. Sembla que aquest producte serà el futur en proteccions com ja ho han fet els cascs de moto, proteccions per a hoquei o esports motoritzats. La pròpia veracitat de la indústria buscarà mecanismes per acostar aquest producte a la butxaca de tots perquè, en breu, vegem aquestes canyelleres en les cames dels nostres fills.

Article en col·laboració amb Carbon Plus empresa dedicada a la confecció de canyelleres a mida 100% fibra de carboni amb seu a Barcelona.